ΤΟΜΕΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ( ΕΝΑ-Ε )

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  29/12/2016

Κατόπιν πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, τέθηκε και θέμα για το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών, επισημαίνουμε ιδιαίτερα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του φορολογικού συντελεστή προς τα πάνω, θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου και αναμένεται να συναντήσει την οξύτατη αντίδραση των Εργατών Θαλάσσης.
Συντασσόμαστε μαζί με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (αν και τα λάθη της μεγάλα σε παρελθόντα έτη) Π.Ν.Ο., τονίζοντας, την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος και απαιτούμε την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών και όχι την αύξησή της.

Οι Έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν την κατώτερη φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος (7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ήμερα, χάνοντας ακόμη και τα βασικά της οικογενειακής τους καθημερινότητας) αλλά και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην Εθνική οικονομία, έχουν υποστεί εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούν και νέα.

Περαιτέρω αυτών, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων με σαφή μείωση τους, η άλωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ και των Ταμείων η οξυνόμουν και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου, oι επιχειρούμενες νέες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στις ομαδικές απολύσεις, στο δικαίωμα της απεργίας, στον συνδικαλιστικό νόμο κλπ και κυρίως η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των Υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.

Η ΕΝΩΣΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κοιτώντας στα μάτια το κλάδο των Ναυτεργατών, αναφέρουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρξει αύξηση των φορολογικών συντελεστών .

Σε καμία χώρα της ΕΕ ο Ναυτικός δεν έχει υψηλή φορολογία, αντιθέτως έχει φοροαπαλλαγές μέχρι και στο 100% των απολαβών του αν ευρίσκεται εκτός συνόρων της χωράς από την οποία κατάγεται.

Συμπέρασμα, για άλλη μια φορά οι κυβερνώντες ψάχνοντας να κλείσουν τρύπες κλείνουν σπίτια κάνοντας μια τρύπα στο νερό.

Τομέας Εμπορικής Ναυτιλίας
Ο τομεάρχης
Κώστας Χριστόπουλος

ΕΝΩΣΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ( ΕΝΑ-Ε )

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  11/12/2016

Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση δείχνει το στυγνό πρόσωπό της, με θύμα αυτή τη φορά τους ναυτεργάτες, προσπαθώντας να τους επιβάλλει ληστρικό φορολογικό καθεστώς.

Προκειμένου δε, να το επιτύχει και να υπονομεύσει το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, συνεχίζει και η ίδια, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πάγια τακτική του «διαίρει και βασίλευε», φέρνοντας σε ρήξη τους ναυτεργάτες με την κοινωνία.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής με τρόπο κυνικό, αναφερόμενος στο αίτημα των ναυτεργατών για ένα δίκαιο φορολογικό καθεστώς, προσπάθησε «χρυσώσει το χάπι» λέγοντας ότι: «Η δέσμευση και η προσπάθεια της κυβέρνησης στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης είναι η αδιαπραγμάτευτη διατήρηση του ισχύοντος σήμερα φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς και η αποφυγή κάθε περαιτέρω αύξησης των φορολογικών συντελεστών». Ενώ το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών.

Το καλά οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί σε κοινωνικό αυτοματισμό και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων, αφήνοντας τα νησιά χωρίς τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει από την αρχή της κρίσης.

Η ΕΝΩΣΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θεωρεί ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης και οι χειρισμοί της οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας και την άνευ όρων παράδοσή της. Για αυτό το λόγο καλεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να ενωθούν, ενάντια στις πρακτικές προπαγάνδας που ασκούνται από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Τομέας Ναυτιλίας ΕΝΑ-Ε